31.Červenec 09



Jídelníček Eboňátek v 7.týdnu života.



Štěnátka jsou převážně zvyklá na maso v syrovém stavu s přídavkem vařené nebo syrové zeleniny, rýže či těstovin. Jediné co vaříme jsou vnitřnosti a kuřecí krky.
Druhy masa, které krmíme -
Hovězí svalovinu v kusech nebo hrubomletou, jazyk, srdce, zelené dršťky, losos nebo pangacius, občas uzenou vykostěnou makrelu. Z drůbežího masa dáváme převážně drůbeží s droby, drůbeží játra a srdíčka, mleté celé kuře jako výborný zdroj pro růst štěňat nebo kuřecí krky, které jako jediné vaříme. K veškerému masu přidáváme vývar se zeleninou, rýží či těstovinami nebo namočené vločky. V tomto věku odbouráváme mléčnou stravu a jen čas od času podáváme jako pamlsek lipánek,bílý jogurt, tvaroh, kefír, podmáslí nebo mléko s piškoty. Jak často tuto laskominu štěňátkům dávat, je opravdu individuální a řídila bych se hlavně podle tuhosti stolice a váhy pejska. Štěňátka jsou zvyklá i na granule, které tak 2 hodiny před podávání namáčíme ve vodě. Namočené granule před podáváním můžete zalít teplým vývarem nebo mlékem. Pokud by vám štěňátka granulky odmítala, já do nich přimíchávám kostičku taveného sýra.

Kosti jsou v potravě psa velmi důležité, řekla bych nepostradatelné. Hodně lidí toto podceňuje nebo se kostí přímo bojí. Pokud se kosti krmí správně - správný druh (kosti obalené masem, ne holé), správné množství a hlavně syrové, není se čeho bát. To bych se víc bála psovi a hlavně štěňatům nebo psům v růstu, kosti nedávat.
My dáváme malým štěňátkům kuřecí krky zpočátku vařené a celé mlété kuře. V pozdějším věku doporučuji hlavně kosti kuřecí - křídla, krky, skelety, krůtí krky.... Navíc, na okousání (pro zábavu) velké hovězí kosti, lopatky, vepřové nožičky, neořezaná hovězí žebra...morkové kosti....Prakticky vůbec nedáváme vepřová žebra, protože bývají hodně ořezaná a to je nejlepší cesta, jak psovi způsobit zácpu.


6-7 hod.
snídaně je masitá (libové hovězí s přílohou rýže
nebo těstoviny + vločky nebo zelenina)
11-12 hod.
namočené granule zalité teplým masovým vývarem,
vylepšené přídavkem vařených vnitřností (jazyk, srdce, ledvinky)
14-15 hod.
odpolední svačinka je převážně masitá, někdy
(není to denně)dáváme tvaroh s vajíčkem nebo piškoty zalité štěněcím mlékem
17-18 hod.
masitá ( syrové hovězí libové maso jemně pokrájené nebo mleté
nebo velký kus masa v celku)
20-21 hod.
masitá potrava(viz. výše) nebo granulky se štěněcím mlékem nebo s čistým vývarem
image
Po posledním venčení 22-23 hod. jsme dávali granulky do misky, ale poslední týden před odběrem jsem zvykala štěňátka bez tohoto přídavku

Předložené jídlo nechávat štěněti k dispozici maximálně 20 minut, pokud nesní – odebrat. Nikdy nenechávat jídlo v misce k dispozici.
Je možné, že štěně v novém prostředí a bez konkurence ostatních štěňat neprojeví vždy patřičnou chuť. Nikdy štěně do jídla nenuťte. Snižte dávku a intervaly mezi jídlem prodlužujte.