17.Srpen 10


Naše dobrmanky a děti

Na fotkách naše 21 měsíční vnučka Natálka s Hermínou a Jixou.
Dobrmani se většinou chovají vůči dětem tak, jako vůči štěňatům, to znamená velmi tolerantně.
Naše dobrmanky bez problému sdílejí s dětmi společnou domácnost.
thumb



Děti a dobrman - poruchy chování s následnými kolizemi
v rodině mohou pramenit z absence nebo špatného pojetí jedné ze čtyř následujících
psích potřeb.

Potrava. Naučme své děti nejdůležitější zásadu – nikdy nerušit psa, když žere! Také by se neměly vrhat hladit a mazlit, když si pes žižlá kost, má hračku nebo si cokoliv kouše.

Pohyb. Třikrát denně kolem bloku nestačí ani malému psovi natož potom dobrmanovi a já tvrdím, že dobře vylítaný pes doma neškodí, protože spí. Určitě bychom i psovi, který má k dispozici zahradu, měli dopřát vycházky po okolí.

Zázemí. Dobrman k vyrovnanosti potřebuje nezbytně přítomnost lidí. Pejsek zavřený od rána do večera v bytě, protože páníčkové jsou v práci „od nevidím do nevidím“, se dobře nemá. Nedivme se, že bude doma minimálně ničit, a mohou se u něho projevit jakékoliv poruchy chování, které se mohou neblaze dotknout i zdraví našich dětí. Také samota v kotci nebo na pozemku, „který má hlídat“, a kam jej chodí pouze jednou denně někdo nakrmit, je pro dobrmaní vyrovnanost přímo zkázonosná. Druhým extrémem je stálé „otravování“ psa neustálou přítomností. Je špatně pokud dobrman nemá kam zalézt, je celý den pronásledován batoletem, které jej štípe, tahá a jinak trápí. Pes nutně potřebuje doma nebo na zahradě svůj klidný kout, kde může bez starostí odpočívat svých 18 hodin denně, které nezbytně potřebuje!

Zábava–výcvik.Správný a pozitivní výcvik zajistí dobrmanovi jednu z nejdůležitějších podmínek jeho psí vyrovnanosti, a to zábavu. Problémové chování vůči dětem může začít projevovat i pes, který se „jenom“ nudí. Základní výcvik patří zásadně do rukou dospělého.Cvičit psa je jednoduché, ale vyžaduje to důslednost a trpělivost. Nikdy se nenarodí neposlušný nebo „problémový“ pes, takového z něj udělá až zmatený nebo žádný výcvik.

Ing. Eva Mizerová (Děti a my)

image

image

image

image

image