13.Březen 20

ODČERVENÍ PSŮ PŘÍRODNÍ CESTOU




Odčervení psů a koček aneb proč se raději vydat přírodní cestou a vyhnout se chemickým přípravkům.

Odčervení neboli dehelmintizace by měla patřit mezi základní, povinnou a pravidelnou péčí každého majitele o své domácí mazlíčky. Zdá se, že chemickým přípravkům v této oblasti brzy odzvoní, protože přírodní alternativy mohou jak zvířatům, tak i nám přinést více benefitů. Zkusíte je také?

Proč zvířata vlastně odčervovat?
Prevence je totiž vždy tou nejlepší cestou. Pravidelnou aplikací odčervovacích přípravků dochází k vyhubení případných nedospělých jedinců, tudíž nemůže dojít k nakladení vajíček a dalšímu rozmnožování, které by následovalo u již dospělých parazitů. Mezi nejčastější vnitřní parazity zvířat patří škrkavky, měchovci, tasemnice nebo svalovec stočený, který způsobuje trichinelózu. Toto onemocnění je nebezpečné, protože se může z domácího mazlíčka velmi snadno přenést na člověka. Psům i kočkám způsobují výše uvedení parazité nepříjemnosti v podobě bolestí a svědění. Navíc mohou zapříčinit zhoršení jejich metabolismu či rozvinutí vážnějších nemocí.

Čistota je půl zdraví
Nežádoucím cizopasníkům nejlépe předejdete dodržováním správné hygieny. To se týká především pravidelného čištění kotců, výběhů, pelíšků a kočičích záchodů. Vlhké a znečištěné prostředí je totiž pro parazity místem, kde se jim výborně daří. Proto úklid nezavrhujte a jednou za čas svým mazlíčkům vše pořádně vygruntujte.

Pravidla správného odčervení mazlíčků
S jejich odčervením se začíná krátce po narození, a to přesně ve čtrnácti dnech věku. Od té doby jsou koťata a štěňata pravidelně odčervována každé dva týdny (až do věku tří měsíců). Do dosažení jednoho roku se přípravky dále aplikují každé tři měsíce. Dospělí psi a kočky se odčervují v pravidelných intervalech třikrát až čtyřikrát ročně (zpravidla jednou za tři až šest měsíců).

Přírodou proti chemii
Klasické chemické odčervovací přípravky jsou často toxické a organismus je schopný si proti nim vybudovat určitou odolnost. Neprospívají zvířatům ani majitelům, jelikož se mohou (například během mazlení) dostat i do jejich těla. Přírodní alternativy antiparazitik oproti nim nabízí mnohá pozitiva. Mezi ty nejzásadnější patří bezesporu jejich vysoká účinnost a také neschopnost organismu stát se vůči nim rezistentní.

Jednou ze skvělých možností je křemelina od značky Ecopets, která kromě toho, že domácí mazlíčky zbavuje vnitřních parazitů, tak i blahodárně působí na jejich celkové zdraví. Jde vlastně o takový malý zázrak, který se postará o odstranění bakterií a těžkých kovů z jejich těla a rovněž zlepší kvalitu srsti a kůže. Pozitivně ovlivňuje trávení, udržuje nízkou hladinu cholesterolu v krvi, zmírňuje (někdy až do úplného zmizení) bolesti kloubů a pomáhá hojit vředy. Křemelina se podává jednou denně po dobu tří týdnů. Dávka se odvíjí od velikosti konkrétního domácího mazlíčka a celá kúra by se měla aplikovat třikrát ročně. Křemelinu lze také vetřít do kůže. Poté výborně působí proti blechám.

Značka Ecopets ve spolupráci s veterináři vyvinula přírodní bylinnou kúru s názvem Ecopets Parazit plus. V zásadě se jedná pouze o směs bylin, která účinně, šetrně a bez chemie bojuje proti vnitřním parazitům i plísním, posiluje imunitu a zlepšuje činnost střev zvířat. Ve složení najdete pampelišku, hořec, kopřivu, tymián a pelyněk černobýl. Dávkování se odvíjí od hmotnosti domácího mazlíčka, ale obecně můžeme říci, že jde o jednu až několik kávových lžiček, které se podávají po dobu pěti dnů. V případě potřeby se může celá kúra po týdnu zopakovat.

Odčervovací byliny pro psy a kočky vyrábí také značka cdVet, která byliny obohatila o zeleninový extrakt. Tento přírodní sypký doplněk stravy funguje na principu ochromení parazitů bylinami a zlepšení pohyblivosti střev zeleninovým extraktem, který je následně pomáhá dostat z těla ven. Odčervovací byliny se aplikují dva po sobě jdoucí dny. Stejná dávka se pak zopakuje po dvou týdnech. Odčervení zpravidla doprovází řidší stolice a častější potřeba vyprazdňování.


Zajímavou alternativou pro mlsné mazlíčky může být odčervovací konzerva od Pet Farm Family, jež hubí škrkavky, tasemnice, ploštěnce, hlístice, motolice či améby. V konzervě najdete maso ze zvěřiny, vodu a směs bylin (tymián obecný, černucha setá, olivovník evropský, ořešák černý, pepř černý). Samotné dávkování se opět odvíjí od hmotnosti zvířete. Stanovené množství se podává třikrát týdně, a to dva až třikrát za rok.

Dobrou volbou pro extra vybíravé psy a kočky mohou být odčervovací pamlsky, které jsou složené ze směsí bylin a často obohacené o probiotika, vitamíny a minerály. Mezi nejznámější značky takových doplňků stravy patří Herbex a Verm-X.


image

zdroj https://www.kupi.cz/magazin/