23.Říjen 20

Mořské řasy



V časopisu d-Test 10/2020 jsem objevila zajímavý článek týkající se konzumace mořských řas....a protože mořskou řasu dávám psům a vím, že moji známí jí také přidávají psům do žrádla, rozhodla jsem se tento článek zveřejnit zde na mém webu.

MOŘSKÉ ŘASY KONZUMUJTE STŘÍDMĚ !!!
V mořských řasách se hromadí těžké kovy a často obsahují velké množství jódu z mořské vody, což není vždy bezpečné.
Přebytek jódu negativně ovlivňuje činnost štítné žlázy. Výrobky z řas obsahují více než 20 mg jódu na kilogram proto musejí uvádět jeho množství, doporučenou maximální spotřebu a varování před následky nadměrné konzumace.
Německé orgány v roce 2018 prověřily 165 vzorků. Více než polovinu tvořily červené řasy, například řasy nori a 35 vzorků bylo z hnědých řas wakame nebo kombu. Tři čtvrtiny vzorků obsahovaly více než 20 mg jódu na 1 kg a balení 8% z nich nenabízela povinné informace a varování. V řasách bylo také mnoho hliníku, arsenu, olova, kadmia a uranu, pro které zatím neexistují závazné limity v sušených řasách k přímé spotřebě.
Německý federální úřad pro ochranu spotřebitele a bezpečnost potravin pracuje na stanovení bezpečných mezních hodnot, které pak mají být schváleny pro celou EU. Organizace Stif-tung Warentest doporučuje nejíst příliš často potraviny z mořských řas a kupovat pouze ty, které uvádějí obsah jódu a maximální spotřebu.