30.Leden 17


Život je od toho, aby se žil.

Mám hroznou chřipku. Vařím polévku, ve sklenici mám rozpuštěnou šumivou tabletku laktobacilů a přemýšlím o svém kynologickém ukončení sezony 2016. Záměrně jsem loni nepsala o našich úspěšně složených zkouškách, protože jsem byla smutná a zárověň naštvaná.
Lidé rádi píší o svém úspěchu, rádi se pochlubí na sociálních sítích. Jsem stejná....také mě těší, když se nám něco povede a je to podle mě přirozená lidská vlastnost mluvit o svých vítězstvích. Pro mnohé z nás je horší psát o svých prohrách, o tom, že se nám v životě něco nepovedlo. Někdy je těžké si přiznat sami sobě , že jsme něco projeli na plné čáře, natož to přiznat na veřejnosti. Asi jsem trochu jiná....no posuďte sami.


Tři týdny po mistrovství republiky jsme se s Berkeley přihlásily na zkoušku. Záměr byl jediný, splnit podmínky pro účast na mistrovství světa v Itálii. Přiznám se vám úplně na rovinu, že jsem přípravu na tuto zkoušku vzala doslova hákem. Můj manžel Jirka se v té době opravdu pilně připravoval na zkoušku IPO 3, lezl furt někde po stopách, jezdil trénovat obrany i poslušnost....já to brala vlažně. Věděla jsem, že Bebinda nesmí být přetrénovaná, musí se na plac a stopu těšit.

Přišel den zkoušek. Byli přihlášeni 3 dobrmani. Průběh zkoušek přeskočím, protože se, až na pár přehmatů v bodování, nic mimořádného během té doby nestalo. Luxa i Bebina IPO3 úspěšně složily, třetí dobrman neudělal IPO2jkovou poslušnost a ze zkoušek tudíš vyletěl.
Když jsem nastupovala na obranu, měla jsem moc dobře spočítané, kolik bodů musím mít, abych splnila limit a když mi rozhodčí sděloval body, vnitřně jsem jásala. Měli jsme to v kapse, splnili jsme body...huráááááá.....
Moje radost bohužel dlouho netrvala. Požádala jsem totiž pana rozhodčího, zda by mi do výkonostní knížky ke zkoušce nezadal TSB kód. Koukal na mě jako vrána, co to po něm chci. Vůbec netušil, co to je za kód, jak se posuzuje, ani jak se zapisuje. Vedoucí zkoušek musel otevřít zkušební řád, aby si pan rozhodčí rozšířil obzor. To, že výcviková komise psala mailem všem rozhodčím o zadávání a posuzování TSB kódu neměl ani zdání a okomentoval to slovy, že maily nečte.
A tak se stalo to, že se panu rozhodčímu ve zkušebním řádu líbila zlatá střední cesta a dal nám TSB kód "VN" i když jsme potřebovali kód "A" a můj názor je, že jsme si ho i zasloužily. Vyvozuji svůj úsudek i tím, že 3 týdny před zkouškou jsme na cizím place a na cizí figuranty dostali od rozhodčího p. Ryneše TSB kód "A" a na svém place a na našeho figuranta, jsme dostali kod "VN".
Byla jsem osobně žádat pana rozhodčího, zda by svůj verdikt nemohl přehodnotit, bohužel se mi vysmál a oznámil mi, že se nic přepisovat nebude.  
Zkouška byla k ničemu, kdybych si ten den lehla a nic nedělala, tak by to vyšlo nastejno. Vlastně nevyšlo.....nebyla bych tak naštvaná a zklamaná, mistrovství světa dobrmanů je pro rok 2017 pasé.
Jojo, někdy je holt člověk nahoře, někdy na kolenou...někdy svojí vinou, někdy vinou cizích. Takový je život. Bohužel další plán účastnit se nějakého výběrové závodu na jaře 2017 mě přešel v okamžiku, kdy jsem zjistila, že výše zmińovaný rozhodčí pro letošní rok 2017 bude pískat na výběrových soutěžích stopy. A protože se držím pravidla, že všechno zlé je k něčemu dobré, budeme si ted užívat volna, vždyt život není jen o závodech a soutěžích, život je o tom, aby se žil a aby se žil s lidma, které má člověk rád.