30.Květen 17


My krmíme masem....

Naše chovatelská stanice je známá tím, že krmíme svoje psy jedině masem.
Na internetu najdete MNOHO článků a debat zda tzv. BARF ano či ne, zda nejsou lepší granule. Veterináři se z těchto debat chytají za hlavu, že přicházejí o peníze z prodeje granulí.
Vy byste měli vybírat krmivo pro vašeho psího miláčka zdravým selským rozumem. Ať si kdo chce co chce říká, pes je prostě masožravec. Maso mu prospívá a každý kdo psy chová, potvrdí, že tu správnou kondici získá hlavně z živočišné bílkoviny – tedy z masa.



Svoje feny udržuji na váze okolo 32 - 33 kg. Podle váhy psa se odvíjí denní dávka masa. Když potřebuji , aby si fenka udržela váhu okolo těch 33 kil, dostává denně 600 - 700 g masa + zeleninu, ovoce a vitamínové doplňky.
Je to ale u každého psa individuální, asi jako u lidí. Já mám dávkování už tak vyzkoušené, že maso nevážím a dávám od oka. Když má pes větší zátěž, dostává víc, když se mi zdá , že se začíná obalovat přidám víc zeleniny a dávku masa zmenším.
Co se týká vitamínú, přidávám k masu 2x týdně roboran, velmi oblíbená je u nás kloubní výživa aptoflex a pivovarské kvasnice, na srst přidávám hnědou řasu kelpu. Nejsem přiznivcem lososového oleje, mám raději lněný nebo olivový. Pokud pes dobře prospívá a nemá žádné kožní onemocnění či alergie, není třeba vymýšlet další vitamínové doplńky.

Pokud jste se ve čtení dostali až sem, je vidět, že vás informace o krmení masem zajímá a tak se s vámi podělím o své dlouholeté zkušenosti.

Krátká ukázka jak naše dobrmanky krmíme pouze masem.



Rozhodnete-li se barfovat, je třeba si krmné dávky rozvrhnout tak, aby každý týden měl pes jak svalovinu, ryby, drůbež, tak vnitřnosti a kosti. Je pravda , že o žrádle pro psa přemýšlím 100 x víc, než o svém jídle na talíři. Dřív jsem musela objednávat najednou 50 kilo masa a tak jsem si objednávky musela i psát, ten mám velice dobrý zdroj a objednávám si maso každý týden.
Nejvíc objednávám hovězí a telecí svalovinu a zelené nepraně držky. Držky jsou u nás ve velké oblibě. Mají spoustu vitamínů, jsou dietní a dobře stravitné a dobrmanky je přímo milují. Jedna malá nevýhoda je ta, že děsně smrdí. Ráda objednávám hovězí s droby, občas hovězí srdíčko a jazyk nebo slezinku či oháňku. U srdce si musíte dát pozor. Ukládá se v něm kyselina močová, proto ho objednávám jen občas. Bacha si dávám na kuřecí maso. Obsahuje spoustu chemie a tak ho kupuji opravdu jen občas. Zato ryby, ty kupuji ve velkém množství. Mám radost když jsou nekuchané syrové makrely, ted mám právě v mrazáku nekuchané syrové sledě. Mletou rybinu neberu, leda by musela být o ryby nouze. Do Terna jezdím pro hovězí kosti s masem za 29,- Kč za kilo, na jatka pro bezvadnou psí tlačenku , na kterou cvičíme a pro vepřové nožičky. Čtyři nožičky stojí 10 korun...no nekupte to :-)
To je vlastně jediná věc, co kupuji z prasete. Vepřové jinak vůbec nekupuji. Z nožiček vařím sulc a ten přidávám do misek jako kloubní výživu.
Mám jednu nemilou zkušenost s vepřovou nožičkou, kdy jedna moje fenka ze strachu, že o svojí porci přijde(JRT Kuki svojí malou porci snědla a šmejdila okolo dobrmanky s úmyslem se přiživit) jí raději celou spolkla. Tím si nastartovala hodně bolestivý zánět slinivky a žlučníku, který jsme léčili skoro 14 dní. Je to hrozně bolestivé onemocnění.
U jednoho psa.....z jiné chovatelské stanice..... si pamatuji, že pes měl tento zánět, bohužel veterinář to nepoznal a psa léčil na bolest zad a ten dobrmánek na to umřel. Žádná hitparáda, žádná sranda. Proto nožičky už raději nedávám v celku, ale rozseknu je sekáčkem na víc kousků.
Zelenina a ovoce si zaslouží svůj odstavec, protože je pro psa velmi důležitou součástí stravy. Zeleninu dávám úplně všechnu mimo česneku a zelených fazolek. Zelené fazolky moje dobrmanky nežerou.
Česnek jsem někde četla, že je pro psa škodlivý, nicméně je pro ně topinka máznutá sádlem a česnekem ohromná lahůdka a když jsou doma topinky,tak psi vždycky ten svůj krajíček taky dostanou. Z ovoce dávám jablko, hrušku, veškeré ovoce s peckou, jahody banán a meloun. Vyhýbám se hroznovému vínu a citrusům. Na závěr vám napíšu jednu zajímavost. Každý rok koncem září nakládáme 30 kg zelí. Psům totiž kysané zelí strašně chutná a tak celou zimu dostávají psi k masu právě tohle kysané zelí, které je pro ně velkým zdrojem vitamínu.


Metoda krmení masem se nazývá BARF.

Jedna z prvních věcí, které si všimnete u psů krmených  metodou BARF



Problémy s nadváhou.
Váš pejsek získá tolik požadovaný nárůst svalové hmoty, nebude mít problémy
s ukládáním tuku v těle. Váš pes bude vypadat lépe, zvýší se mu rychlost metabolizmu.

Objem stolice a zápach .
Snižuje objem stolice a vůně je znakem zdravého trávení . Tato strava se snadněji
vstřebává oproti granulím a  výsledkem je menší objem stolice a zápach.

Zdravé zuby.
Váš pejsek bude mít mnohem lepší-dech, minimální nahromadění zubního kamene,
krásně čisté a zdravé zuby, to vše bez nutnosti návštěvy zubaře.

Zdravá srst
To může být jeden z prvních změn, které si všimnete při spuštění krmení BARF.
U  pejskům s kožními problémy se objeví zlepšení nebo úplné  vyléčení. Srst je krásně lesklá.

A jak to vypadá v misce?

nastrouhaná mrkev,čínské zelí,fazolky,celer,kuřecí prsa,hovězí držťky , 1x celé vejce i se skořápkou, olivový olej,pažitka.
image

štika,mrkev,paprika,rajče,brokolice,olivový olej
image

hovězí maso s kostí, porek,brokolice,mrkev,paprika a rajče
image

kuřecí stehna, olivový olej,petržel,rajče,brokolice,paprika a mrkev
image



Na závěr vám prozradím jednu věc. Fotky pořízené pro tento článek jsou pouze informativní a pro představu čtenáře. Já všechno míchám dohromady. Je to sice nevzhledné ale moc dobré. Přijedte se klidně na naše psy podívat, jak jim tato strava prospívá.