28.Srpen 18



Rakovina u psa



Majitelé a chovatelé psů mi dají za pravdu, že v posledních letech hodně psů umírá na rakovinu a ted nemluvím o psech v důchodovém věku, ale o mladých psech.

10 plemen psů s nejvyšším počtem rakovinových nádorů
Podle Veterinární rakovinové společnosti (USA) je rakovina hlavní příčinou úmrtí u 47% psů! Bohužel, některá plemena jsou více náchylná.Hodnocení současných údajů o vývoji rakoviny u jednotlivých plemen odhalilo následující...
1- Zlatý retrívr
2- Dobrman ..nejběžnější rakovinou u dobrmanů je rakovina kostí, prostaty a mléčné žlázy
3- Boxer
4- Kokršpaněl
5- Labrador Retriever
6- Německá doga
7- Německý ovčák
8- Bouvier des FLandres
9- Bernský salašnický pes
10- Rottweiler




Položme si otázku zda je či není rakovina u dobrmanů genetická? Je toto onemocnění další genetické onemocnění, jedno z mnoha, které bylo získáno u čistokrevných psů příbuzenskou plemenitbou nebo špatným křížením? 
Já se posledních několik let zajímám o toto téma a čerpám i z ciziny. Získané informace najdete v tomto článku.

Mnozí psi dostanou rakovinu ve stáří, říkáme tomu senilní rakovina. Imunitní obrana se ve stáří snižuje, metabolismus se zpomaluje a normální obranyschopnost těla proti rakovinným buňkám už nestačí. V důchodovém věku psů je rakovina akceptovatelná. Bohužel se najde řada případů, kdy rakovina zabíjí mladé psy.Jisté je, že některé z případů rakoviny, ke kterým dochází, jsou způsobeny zděděnou predispozicí. Studie - a zejména z humánní medicíny - přicházejí k děsivému výsledku - pouze 5 ze 100 případů je rozhodně způsobeno genetickými příčinami! 
Všechny ostatní případy jsou způsobeny naší vlastní vinou, dobou ve které žijeme, honbou za penězi.
Hlavní příčiny onemocnění rakovinou, co všechno má vliv na její propuknutí?


1. očkování (příliš mnoho a zbytečné)
Momentálně hledám v homeopatických řadách léků vhodnou očkovací látku. Jakmile dostanu nějaké bližší informace, napíši sem info

2. chemické odčervení (zničí střevní flóru a oslabí imunitní systém)
Dneska existuje velká škála odčervovacích tablet a je pravda, že i já dříve svoje dobrmany odčervovala těmito tabletami. Někteří výrobci upozorňují v příbalovém letáku na škodlivost těchto tablet.např. při dotyku si opláchněte ruce, přímý kontakt s tabletou nedoporučujeme pro těhotné ženy a děti...atd. Je jisté , že odčervovací tablety obsahují nervové jedy, plniva, konzervanty apod. a já v žádném případě nechci svým dobrmanům dávat tento jed do těla. Všechny svoje psy odčervuji pouze homeopatickými prostředky. Homeopatika léčí prostředí v střevě, současně je posílen celý imunitní systém a celý organismus.
thumb thumb thumb
Složení cdVet Wurm-O-Vet forte
Dýňová jádra, karotka, šípkové plody, list ořešáku, jasanová kůra, strouhaný kokos, koriandr, česnek mmedvědí, tymián, pampeliška nať, pampeliška kořen, list meduňky a pelyněk pravý

3. Antibiotika ( léčba antibiotiky nebo dvě dlouhodobé dávky v životě psa jsou dost!)
 

4. chemické spoty, tablety nebo obojky
Běžné preparáty proti klíšťatům, blechám a hmyzu (spoty, obojky, spreje) obsahují chemicky vyrobené nervové a jiné jedy. Ty však nejsou jedovaté jen pro parazity, ale také pro psy, chovatele a pro malé děti. 

5. výživa a stravování
Češi stále víc dbají na to, aby jedli čerstvé a zdravé potraviny, ale svým domácím mazlíčkům dál sypou granule - naprosto nepřirozenou stravu. Není divu, že zejména psi trpí rakovinou. Potýká se s ní přibližně čtvrtina z nich a polovina jí podlehne.

K alarmujícímu výskytu rakoviny u psů prokazatelně přispívá nevhodné krmení. Přestože podle aktuálních průzkumů si více než třetina obyvatel ČR dopřává kvalitní jídlo na farmářských trzích, své čtyřnohé přátele dál neváhají krmit průmyslovými krmivy, která mohou obsahovat nejrůznější životu nebezpečné látky.Podle Amerického úřadu pro kontrolu léčiv stojí psí krmiva a pamlsky za téměř 5 000 vážných onemocnění, jako jsou průjmy, vnitřní krvácení, močové kameny, selhání jater či ledvin, ale i takzvané civilizační choroby, jako alergie nebo astma. Zejména suroviny, ze kterých se vyrábějí průmyslová krmiva, mohou být kontaminovány nejrůznějšími toxickými látkami. Ty nejen snižují kvalitu života domácích čtyřnohých mazlíčků, ale mohou je na něm dokonce přímo ohrožovat.

Jed č. 1 - Akrylamid
Složení průmyslových krmiv často obsahuje jen velmi malý podíl masa. Zbytek krmiv je pak tvořen nejrůznějšími druhy živočišného odpadu, jako jsou kopyta, peří, štětiny. Ale i v těch, kde je (snad) masa víc, se objevují i jedovaté toxiny, a to především akrylamid. Ten vzniká při vysokých teplotách jako vedlejší produkt chemického procesu, který tyto úpravy provází a zlepšuje chuť psího krmiva. Jedná se o nebezpečnou látku, která je toxická, karcinogenní a prokazatelně způsobuje rakovinu.

Jed č. 2 - Bakteriální endotoxiny
Při výrobě průmyslových krmiv se někdy používají i části poražených zvířat, které mohou být kontaminované bakteriemi, jako jsou Salmonela (bakterie způsobující salmonelózu) nebo E. coli (bakterie způsobující průjmy, postižení ledvin i vážnější onemocnění, jež mohou být v důsledku smrtelná). Vysoké teploty při výrobě bakterie zlikvidují, ale neodstraní takzvané endotoxiny, které bakterie během svého růstu vyprodukují. Tyto toxiny jsou přitom velmi nebezpečné a mohou způsobit vážná onemocnění zvířat.

Jed č. 3 - Mykotoxiny
Mykotoxiny jsou toxiny vyprodukované různými druhy plísní. Mohou za ně nepříznivé klimatické podmínky, nedostatečné vysušení nebo nevhodné skladování. V průmyslových krmivech jsou jimi nejčastěji kontaminované obiloviny, zejména pšenice a kukuřice a rybí moučka.

Jaká strava je pro psy nejlepší?
Vyhnutím se nevhodným průmyslovým krmivům a jejich nahrazením stravou, která je psům přirozená, se lze vyhnout i velkému množství zdravotních problémů. Toto stravování nazýváme BARF.

6. vlivy prostředí (smog, domácí čistič, šampon pro psy, postřikované pole, zahrady atd.)
 

7. stres (trvalé mentální a / nebo fyzické napětí bez dostatečně tichých fází)

Nyní, pokud se podíváte na vše, co se týká našich psů, není divu, že tato zvířata stále více trpí rakovinou a mnoho jich umírá v mladém věku. 

Jedním z hlavních zjištění studií v oblasti humánní medicíny je, že hlavní příčiny úmrtí na rakovinu u mužů a žen jsou rakovina prostaty a rakovina prsu (rakovina genitálií).

Vzhledem k tomu, že lidé a psi žijí v nejbližší mezioborové symbióze, která existuje v této oblasti, studie z humánní medicíny mají rozhodně vysokou informačnou hodnotu také u rakovinových případů u psů.

 

Zdroj
https://ataraxie-dobermann.jimdo.com/
https://www.welpen.de/service/bodein/impfungen-ein-kritischer-blick/
https://tierarzt-beck.de/top-10-der-hunderassen-mit-der-hoechsten-tumor-rate/

(C) Jitka Šestáková 2018