12.Srpen 19

DCM a Taurin



thumb thumb thumb


Společnost EMBARK je veterinární genetická laboratoř v USA, která  poskytuje ověřování rodičovství zvířat (určení mateřské linie), genetickou diagnostiku a výzkum genetických chorob .

Začnu trochu ze široka, vlastně osvětlím, proč jsem se začala více zajímat o genetiku. Vlastně všechno začalo tím, že jsem nechala svoje dobrmany testovat v genetické veterinární laboratoři Embark. Společnost Embark používá vědecky nejpřesnější identifikaci DNA. Embark Dog DNA Test Kit testuje více než 250 psích plemen. Test dokáže odhalit více než 165 nemocí. Zaměřuje se nejvíce na DCM, degenerativní myelopatii (postižení nervového systému – konkrétně míšních nervů, následkem tohoto onemocnění je ve středním nebo starším věku problém s páteří a zadními nohami) a glaukom (zelený zákal, který se u dobrmana objevuje vyjímečně).
Pomocí testu získáme NEJEN mtDNA haplotypy( tzn. určení mateřské linie), ale i informace zda testované zvíže je geneticky náchylné k nějakému autoimunitnímu onemocnění, tj má špatný haplotyp pro to které onemocnění. Onemocnění nemusí u daného jedince propuknout. Dochází k tomu zejména pokud je organismus a tedy jeho imunita nějak oslabena..např vyčerpáním, nemocí, stářím, třeba i špatnou stravou nebo špatnou životosprávou.
V této chvíli musím odskočit od tématu a musíme si něco říci o Dilatační kardiomyopatii dobrmanů, zkráceně DCM. MVDr. Roman Kvapil v v roce 2007 napsal ve své studii o DCM ...cituji...Dilatační kardiomyopatie u psů byla poprvé popsána v roce 1970. Dilatační kardiomyopatie je progresivní onemocnění nebo-li postupně se zhoršující. Z hlediska postižení jsou častěji nemocní psi- samci (87,5%) než feny. U dobrmanů je toto onemocnění častou příčinou morbidity (nemocnosti) a mortality (úhynů). Specifická příčina onemocnění není známa. Možné příčiny DCM jsou hledány v následujících oblastech: genetika, výživa (deficit karnitinu a taurinu), metabolická onemocnění (nízká funkce štítné žlázy, cukrovka, pheochromocytom), imunologické abnormality, infekční onemocnění a vliv některých léků a toxinů. Nejvíce diskutovanou otázkou mezi chovateli je možnost genetické – dědičné.
Protože jsem na rozdíl od  MVDr. Kvapila laik, napíši vám svůj názor po svém laickém.
DCM může být primární nebo sekundární. Primární DCM je onemocnění, kdy se pes s touto nemocí narodí a na DCM umírá. Primární DCM nelze nijak ovlivnit či vyléčit. Sekundární DCM je onemocnění, ke kterému dochází při oslabení imunity tzn.  např vyčerpáním, nemocí, stářím, třeba i špatnou stravou nebo špatnou životosprávou.
Dneska se hodně mluví o tom, že i když psa krmíme pouze masem, tělo má i tak deficit karnitinu a taurinu. Já jsem toho osobně svědkem. Po jednom vyšetření na klinice v Mnichově mi přišla zpráva, že jedna moje dobrmanka má sice všechny výsledky negativní, ale v těle je nedostatek taurinu a že mám změnit složení stravy. Tato dobrmanka byla několik let na mase a přesto, že se taurin psům do těla dostává pouze masem, měla ho v těle málo. V té době bylo velmi málo informací ohledně taurinu ,nikdo mi tenkrát neuměl dát jasnou odpověd a tak jsem se spojila s klinikou MVDr. Kvapila a začala přes tuto kliniku z USA objednávat doplňky stravy s taurinem a el-carnitinem od výrobce Vetriscience. Dnes už je věda o krok vpřed a tak dnes vím, že stačí dobrmanům přidávat denně do stravy 1g (1/6 zarovnané čajové lžičky) čistého taurinu. Já ho dobrmanům dávám, ale pouze těm mladším fenkám. Mám doma ještě dva psy před důchodem a těm kupuji žvýkací tablety VetriScience Cardio Canine. Tyto žvýkací tablety se nedoporučují dávat mladým psům z důvodu, že nebyli testovány na březích fenách a tak pokud plánujete mladá zvířata do chovu, doporučuji těm mladším podávat pouze TAURIN. Předávkování je nemožné, nadbytek taurinu se vylučuje z těla. Finančně vám to kapsu nijak nezatíží, čistý taurin stojí pár korun a pokud by měl někdo zájem o žvýkací tablety, tak ty vychází na 1 měsíc cca 700,- Kč. Pod úvodní nápis jsem vám vložila obrázky produktů, které kupuji já pro svoje dobrmany.
Laboratoře v USA se věnují této problematice a je třeba počkat na nějaké bližší info, jestli sekundární DCM opravdu způsobuje jen porucha imunity (bez vlivu ostatních genů), nebo je to ještě jinak.